Rozhodli jste se v rámci novoročních předsevzetí omezit maso? V zimních měsících máme chuť spíše na hřejivé pokrmy, takže saláty z čerstvé zeleniny nejsou to pravé? Máte rádi omáčku marinara? Přinášíme dobrou zprávu, máme bezmasé řešení masových kuliček s omáčkou marinara. Pokud máte potřebu omezit i lepek, uvařte si tomu rýži, nebo bezlepkové těstoviny. Pokud lepek neřešíte, uvařte si klidně špagety…

Bezmasé masové kuličky v omáčce marinara

Příprava: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: pro 4 osoby, zhruba 15 kuliček dle velikosti

Suroviny:
„Masové kuličky“
2 hrnky quinoy
1 plechovka bílých velkých (máslových) fazolí, propláchnuté a okapané
2 lžíce lněných semínek
2 lžíce panenského olivového oleje
1 střední cibule, nasekaná najemno
3 stroužky česneku, nasekaný najemno
1 lžíce sušené bazalky
1 lžíce sušeného oregana
1 lžíce protlaku
½ lžičky mořské soli
6 lžiček vlažné vody
1 lžička chilli vloček (lze vynechat)
¼ lžičky kajenského pepře (lze vynechat)

Omáčka
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku, nasekaný najemno
1 malá cibule, nasekaná najemno
1 plechovka loupaných rajčat
1 lžíce bazalky nebo ½ hrnku čerstvé
3 lžíce protlaku
1 lžička mořské soli
½ lžičky čerstvě mletého pepře
Příloha dle chuti

Postup
Začneme s „masovými“ kuličkami.
Předehřejte troubu na 220°C. Uvařte quinou a nechte ji zchladnout, poté ji rozmixujte v mixéru a dejte stranou. Připravte si lněná semínka, teplou vodu a také rozmixujte a odložte.
V pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek, asi dvě minuty opékejte, přidejte bylinky a další asi minutu pražte. Quinou, lněná semínka, směs česneku, cibule a koření a všechny zbývající ingredience vložte do mixéru a párkrát promixujte, aby vznikla směs, která drží pohromadě, ale není úplně hladká, zachovává si strukturu.
Připravte si plech s papírem na pečení a vlhkýma rukama na něj ze směsi tvarujte kuličky. Na 10 minut nechte zchladit v lednici. Pokud se vám po 10 minutách nezdají dost pevné, nechte je tam ještě o něco déle. Poté vložte do trouby a pečte 10 – 15 minut, párátkem zkuste, zda jsou propečené a pečte, dokud párátko není čisté.
Mezitím si připravte omáčku. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte česnek, cibuli a minutu smažte, dále přidejte rajčat, rajčatový protlak, bazalku, mořskou sůl a pepř. Duste zhruba 5 minut a podle chuti přidejte koření. Tyčovým mixérem lehce promixujte, aby se omáčka lépe spojila, ale nechte jí strukturu.
Podávejte s rýží, nebo jinou přílohou a „masovými“ kuličkami.

Dobrou chuť!

Recept na bezmasé kuličky byl s laskavým dovolením autorky převzat z blogu Written by Vegan.
Další recepty na bezlepková a veganská jídla nejdete zde: https://writtenbyvegan.com/
Sledovat ji můžete i na Facebooku a Instagramu.

Share This