Kopřiva je široce využívána jako léčivá bylina a je doporučována ke konzumaci lidem, je považována za doplněk mezi kořením a zeleninou. Je například vhodná k výrobě špenátu, k okořenění jarní polévky, přidává se také do nádivky či jako příloha k masu.

Sbírá se list nebo nať, někdy i oddenek či květ. Kopřivu je možné sbírat od jara do září, nejlépe ale pouze od jara do konce května. Kořeny kopřivy se suší na slunci, nadzemní části kopřivy se suší v kyticích zavěšených na suchém a stinném místě.

Kde kopřivu najdeme? Nejčastěji se vyskytuje na okrajích lesů, při cestách, plotech, štěrku a hromadách suti, od nížin až do hor. Má ráda stinná stanoviště. Kopřiva se řadí mezi plevel.

Co kopřiva a pověry? Kopřiva dvoudomá pověšená v domě platila za silný ochraňující prostředek před všemi nemocemi. Pokud přesto někdo v domě onemocněl, byl kopřivou vyšlehán. 🙂

Kopřiva má významné léčivé účinky, proto je skvělým doplňkem v našem jídelníčku. Například obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech. Obsahuje také velké množství minerálů Ca, Mg, K, P, Fe. Obsahuje dále vitamin C, B, karoten, chlorofyl, třísloviny, glukokininy, celulózu acetylcholin, sacharidy, bílkoviny, fytoncidy apod.

Kopřiva má čistící, detoxikační, posilující a antirevmatické účinky, snižuje krevní tlak. Kopřiva je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, je vhodná pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení. 

 

KOPŘIVA V KUCHYNI

Listy kopřivy se připravují na způsob špenátu, do rizota, do těsta na knedlíky, dále se z nich dělá polévka. Přidat ji můžeme do bramboráků, omelet, závinů a nádivek. Sušené kopřivy se používají jako koření nebo na čaj.

Kopřivová polévka

500 g mladých kopřiv (lístky, nejlépe z jara)

4 šalotky

2 lžíce másla

1 brambora

smetana

kostičky smaženého chleba

sůl, pepř

Kopřivy opláchnout, 1/3 nasekat. Do hrnce máslo, jemně nasekané šalotky tam – až změkne, vmícháme celé lístky kopřiv a asi 1 minutu dusíme. Přidat oloupanou pokrájenou bramboru a 1 litr studené vody. Dle chuti okořenit. Poklici na hrnec, vaříme, dokud brambory nezměknou. Polévku rozmixovat na pyré.. vmícháme nasekané lístky, smetanu,.. Dobrou chuť!

 

Nápoj z kopřiv

Tento nápoj čistí krev a zbavuje tělo škodlivin. Mladé jarní kopřivy vykopeme i s kořenem, dobře opereme, přelijeme převařenou vodou a necháme 24 hodin odstát. Poté přecedíme přes jemné síto. Následující 3 dny nápoj popíjíme.

Kopřivový čaj

2 lžičky pokrájených čerstvých nebo sušených kopřiv zalijeme ¼ litrem vody a necháme projít varem. Poté odstavíme, necháme 10 minut odstát, scedíme a pijeme. Čaj pijeme při chudokrevnosti, preventivně proti nachlazení a chřipce nebo zevně na vyrážky, kopřivku a při padání vlasů.

Kopřivový špenát

Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Necháme okapat a mezitím opražíme na tuku drobně nakrájenou cibulku. Přidáme kopřivy, můžeme také přilít smetanu a nakonec prolisovaný česnek a koření.

Share This