Hustá polévka ze snadno dostupných ingrediencí, která zahřeje a zasytí, je v zimě to pravé.

Mrkvová polévka s cizrnou a česnekem

Ingredience
6 velkých mrkví
1 plechovka cizrny, slitá a propláchnutá
6 stroužků česneku, neoloupaných
1 žlutá cibule nasekaná najemno
1 lžička oregana
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička tymiánu
1 lžička mletých chilli vloček
1 stonek řapíkatého celeru, nakrájeného na kousky
¼ šálku olivového oleje
3 šálky vody
3 šálky zeleninového vývaru
Sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Čerstvou petrželku, koriandr nebo např. pažitku na ozdobu

Postup
Předehřejte troubu na 220°C. Očištěnou mrkev naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a jemně pokapejte olivovým olejem. Nechte péct asi 25 – 30 minut do změknutí. Na posledních 10 minut přidejte neoloupané stroužky česneku. Poté vše vyndejte, zbavte česnek slupky a vložte do mixéru. Cizrnu rozložte na plech vyložený pečícím papírem a lehce pokapejte olivovým olejem a dejte péct na přibližně 10 minut. V hrnci si rozehřejte zbylý olivový olej a cca minutu na něm opékejte cibuli, poté přidejte nakrájený celer a všechno koření a další zhruba minutku restujte. Přilijte vodu, vývar, přiveďte k varu a přibližně 10 minut povařte. Po lehkém zchladnutí přidejte k mrkvi a česneku v mixéru a vytvořte krémovou a hustou polévku, dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek, přidejte opečenou cizrnu a ozdobte čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť!

Tento recept byl s laskavým dovolením autorky převzat z blogu Written by Vegan.
Další recepty na bezlepková a veganská jídla nejdete zde: https://writtenbyvegan.com/
Sledovat ji můžete i na Facebooku a Instagramu.

 

Share This