Už je tady doba vánočních příprav! Maminka, babička, teta, sestra, švagrová, kolegyně, ty všechny řeší, co letos napéct za cukroví. A kolem sebe slyšíme: Já to letos přehánět nemíním! No já taky ne, jen šest druhů! Já musím udělat každému to jeho oblíbené! Už mám jedenáct druhů, teď jen to nepečené! A já? Něco koupím a šílet nehodlám!

Každá přistupuje k této poměrně důležité předvánoční činnosti jinak. Přece jen by ale cukroví na vánočním stole chybět nemělo. Pokud máte obavu o svoji linii, nebojte, vyzkoušeli jsme několik receptů, po kterých určitě kila navrch nenaberete – tedy v případě, že konzumaci tohoto cukroví nebudete příliš doplňovat jinými pokrmy, ať už tuhými či tekutými J.

Vyzkoušejte u svých oblíbených klasických receptů na cukroví udělat několik změn a uvidíte, že zdravější verze bude chutnat dobře a navíc můžete během vánočních svátků mlsat bez výčitek.

Nahraďte mouku a máslo – místo klasické bílé mouky použijte špaldovou, kukuřičnou, žitnou, pohankovou nebo pšeničnou celozrnnou. Bílá mouka neobsahuje cenné vitaminy a minerály, vlákninu a její nadměrná konzumace může zhoršovat trávení a překyselovat organismus. Mouku můžete nakombinovat a ve svých receptech dát např. 1/3 bílé a 2/3 celozrnné. Rovněž máslo obsahující nasycené tuky (ty vedou ke zvýšené tvorbě cholesterolu v těle; zvýšenému ukládání tuku v těle a riziku nemocí srdce a cév) se dá jednoduše nahradit tuky nenasycenými, které se vyskytují v rostlinných olejích. Abyste předešli znehodnocení tuků, vyzkoušejte cukroví s krátkou dobou pečení nebo cukroví nepečené. Ve dvou receptech níže jsme použili například kokosový olej v biokvalitě.
Řekněte STOP bílému cukru – množství cukru můžete jednoduše snížit oproti doporučenému množství v receptu. U některých receptů je cukr třeba kvůli struktuře těsta (například u perníčků), použijte tedy menší množství cukru třtinového. Cukr lze skvěle nahradit medem. Místo cukru používejte také přírodní sirupy, přičemž na výběr je spousta druhů, např. javorový, agávový, kukuřičný, nebo rýžový.

OŘECHOVODATLOVÉ KULIČKY S VLOČKAMI

15 měkkých masitých datlí

1 hrnek loupaných mandlí

1 hrnek mletého sušeného kokosu

2/3 hrnku vlašských ořechů

2/3 hrnku ovesných vloček

4 lžíce kakaa

4 lžíce kokosového oleje

2 lžíce agávového sirupu

1/2 lžičky muškátového oříšku

1 lžička skořice

mleté mandle, kokos nebo kakao na obalení

Datle vypeckujte, vše dejte do mixéru a rozmixujte, dokud z oříšků nejsou jen malinké kousky. Lžičkou nabírejte požadované množství hmoty a rukama tvarujte kuličky. Obalte v mletých mandlích, kokosu nebo kakau. Uzavřete do dobře těsnící nádoby a skladujte v lednici.

CITRONOVOMANDLOVÉ KULIČKY S KOKOSEM

1 a 1/2 hrnku mletých mandlí

2 hrnky mletého sušeného kokosu

špetka soli

7 lžic agávového sirupu (či javorového sirupu)

4 lžíce čerstvé citrónové šťávy

1 vrchovatá lžíce citrónové kůry

8 lžic kokosového oleje

Mandle zbavte slupek (po nějaké době namáčení to jde stejně jako po spaření), osušte a rozmixujte na moučku v mixéru. Mandlovou mouku smíchejte s kokosem a solí. V jiné misce promíchejte agávový sirup, citronovou šťávu a kůru a vanilku. Smíchejte obě směsi a poté přidejte kokosový olej. Lžičkou odebírejte vždy stejné množství směsi, tvarujte kuličky a rovnejte do dobře uzavíratelné nádoby. Můžete obalit v kokosu. Před podáváním nechte nejméně hodinu vychladit, skladujte v lednici.

MRKVOVÉ SUŠENKY

200g mrkve (odpovídá cca 5 středně velkým kouskům)

200g celozrnné špaldové mouky

100g kokosového oleje

50g třtinového cukru

1/2 prášku do pečiva

Mrkev očistěte a najemno nastrouhejte, přidejte kokosový olej, poté cukr, mouku a prášek do pečiva. Vytvořte těsto, které je konzistencí podobné například klasickému lineckému. Vykrájejte tvary a pečte na 180°C zhruba 10 až 15 minut.

MEDOVÉ PERNÍČKY

760 g žitné celozrnné mouky

300 g třtinového cukru

4 vejce + 1 na potření

50 g másla

4 lžíce medu

1 lžíce jedlé sody

4 lžičky perníkového koření

citronová kůra (chemicky neošetřena)

Utřeme cukr a vejce, přidáme změklé máslo a med. Prosijeme mouku, přidáme sodu, perníkové koření a kůru z citronu. Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet 12 hodin v lednici.

Po odležení těsto vyválíme na cca 3 mm tenký plát a vykrajujeme požadované tvary, které poskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kousky necháváme mezery, perníčky se pečením trochu zvětší.

Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 10-12 minut. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem, perníčky budou krásně lesklé. Po vychladnutí můžeme ozdobit citronovou polevou.

Zdroj: inspirace receptů – svet-zdravi.cz, veganotic.blogspot.cz, mamavkuchyni.cz

Share This