Na pátek 9. února připadá mezinárodní den pizzy, připomínáme si tak jedno z nejpopulárnějších italských jídel. Přestože je za rodiště pizzy považována Itálie, případně Brazílie, ani v Čechách se jí nevyhýbáme. Každý rok sníme více než 31 milionů pizz.
Mezinárodní den pizzy je tady a my jsme vyzkoušeli její „lehčí“ variantu. Každý si rád občas dopřeje něco méně zdravého a z hlediska výživy hříšného. My bychom nejraději hřešili neustále, a proto jsme zkusili nahradit mouku stravitelnějšími ingrediencemi 🙂 Fantazii se meze nekladou a náplň si můžete kombinovat, jak se vám zlíbí. Naše verze je velmi prostá a barevně připomíná první známou pizzu – legendární Margaritu, upečenou v národních barvách Itálie. Příprava je jednoduchá, klidně ji zvládnete i se svými ratolestmi.
PIZZA Z ŽITNÝCH/OVESNÝCH VLOČEK
Těsto:
- 100 – 150 g vloček podle velikosti plechu
- semínka dle chuti (sezam, lněné semínko, chia, slunečnice)
- olivový olej
- voda
- sůl, pepř, provensálské koření nebo jiné sušené bylinky (např. estragon, oregano, bazalka)
Náplň:
- rajčatový protlak/drcená rajčata
- chilli, oregano, bazalka
- mozzarella (my jsme zvolili variantu light)
- cibule
- rajčata
- rukola (po upečení)
Ovesné vločky a semínka rozmixujte najemno, vsypte do vhodné mísy, přidejte koření a promíchejte. Vlijte lžíci olivového oleje a vlažnou vodu a hnětením spojte ve vlhkou a lepivou hmotu. Nechte chvilku odpočinout a mezitím si připravte náplň. Protlak mírně nařeďte a ochuťte bylinkami, chilli nebo kořením, které máte rádi. Zeleninu a sýr nakrájejte na jemné plátky. Plech vyložte pečícím papírem a rukou na něj naneste těsto v souvislé vrstvě 0,5 – 1 cm silné. Uhlaďte a naneste ochucený protlak, sýr a zeleninu. Pečte na 200°C cca 15 minut (podle zkušeností s vaší troubou) a po upečení posypte čerstvou rukolou.
Jíst se dá i druhý den, je skvělá i studená a neokorá.
Přejeme dobrou chuť! 🙂