Přední česká výživová specialistka Jaroslava Kreuzbergová, která působí v oboru dietologie a výživy na oddělení klinické dietologie Fakultní nemocnice Plzeň a externě vyučuje obor nutriční terapeut, nabízí příznivcům projektu Škoda FIT virtuální poradnu. Stačí když napíšete dotaz do diskuze zde na tomto blogu. Může se jednat o dotazy na zdravou výživu, správnou skladbu jídelníčku nebo vyvrácení mýtů ohledně zaručeně správných diet. Jaroslava Kreuzbergová nabízí pomocnou ruku všem, kdo by rádi změnili svůj životní styl a převzali odpovědnost za svoji budoucnost. Proto neváhejte a pište!
Otázky na Jaroslavu Kreuzbergovou
od Jaroslava Kreuzbergová | Zář 10, 2015 | J. KREUZBERGOVÁ, Nezařazené | 17 komentáře(ů)

17 Komentáře(ů)
Vložit komentář Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Dobrý den, půl roku jsem docházel do dietologické poradny, kde mi určili nejvhodnější recept na hubnutí. Ve zkratce to znamenalo vyhýbat se cukrům a sacharidům – zvláště večer, aby si je tělo neukládalo do tuků. Chtěl jsem se zeptat, zda je to nějaký univerzální pravidlo, podle kterého může zhubnout každý z nás? Pak jsem se dále chtěl zeptat, jaký typ bílkoviny byste doporučila pro vegetariána? Děkuji za odpověď
Hezký den,
Ano univerzální pravidlo existuje. Zde je : přijmout v jídle méně energie ( kcal, KJ, než vydáváme). Rozdělení živin je 20% bílkovin, 30% tuků, 50% sacharidů energetické skladby. Vitaminy a minerály je nutné přijímat v celém spektru a nezapomenout na vlákninu a tekutiny. Tekutin potřebujeme za běžných podmínek 30ml na 1 kg hmotnosti. Ideální redukční dieta je vždy přizpůsobena osobnosti uživatele, jeho životnímu režimu a nemocem. Tedy maximálně individualizována. A to se musí umět, neboť nejsme jen bezduchá těla, disponujeme i něčím , čemu se říká duše a ta nás pomocí emocí tvrdě vychovává. I pohyb patří k základním potřebám života člověka. Každý jiný přístup,zejména pomocí zaručeně zázračných rad je blábol zpravidla vyčtený z internetu. Bez sacharidů by se vám opravdu špatně žilo…..
Vegetariánských směrů stravování je mnoho, od semi -vegetariánství po veganství. Pokud budete mít ve stravě zastoupeny živočišné bílkoviny z mléka a mléčných výrobků, vajec, eventuálně ryb , dostává se vám kvalitních bílkovin s obsahem všech potřebných esenciálních aminokyselin .To jsou jednotky z kterých se bílkoviny skládají. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které si člověk sám nedokáže syntetizovat a musí je přijmout ve stravě. Pokud se ovšem rozhodnete pro tvrdé veganství, to jest pouze pro rostlinnou stravu, musíte si ji vhodně kombinovat, aby vám některé z těchto aminokyselin nechyběli .To by vašemu tělu rozhodně neprospělo. Rostlinné bílkoviny najdete v luštěninách, obilninách , semenech a něco málo v houbách. Veganství je téma na knihu, nikoliv na jednoduchou odpověď.
Přeji hodně štěstí na vaší životní cestě.
Univerzální pravidlo říká : sníst méně energie ,než spálím. Nic dalšího univerzální neexistuje. Všechna další opatření jsou individuální. Doporučuji Obezitologické centrum v FN Plzeň. Pro vegetariány je důležité jíst pestrou stravu se zastoupením více potravin s různým složením bílkovin (kvůli esenciálním aminokyselinám),tj. luštěniny i obilniny, mořské řasy, houby, nejrůznější ovoce a zeleniny. Není to jednoduché, každý „západní“ vegetarián musí hodně studovat.
Dobrý den, prosím o zaslání nízkocholesterolové diety pro syna. Je mu 35 let a v lednu mu byla nahrazena aortální chlopeň ve vaší nemocnici. Má mechanickou náhradu a bude trvale užívat Warfarin. Tato dieta mu byla doporučena. Za odpověď velmi děkuji, věřím vám,protože vaše rady,které poslouchám v rádiu jsou velmi cenné. S pozdravem Alena Konopová
Vážená paní Konopová ,
Dieta pro Vašeho syna je komplexnější než je omezování potravin, obsahující cholesterol. Tento přístup byl již mimochodem překonán. V současné době potřebuje nenadýmavá jídla v pravidelných intervalech cca 5x denně.
Vhodná jsou všechna běžná jídla, dle jeho chuti, libová masa, sýry i vejce , pokud nebudou zrovna 3 ks nejednou. Přílohy a pečivo může konzumovat též volně. Množství jídla se řídí jeho chutí a hmotností . Tedy je-li štíhlý nebo obézní a to tak , aby si držel ideální hmotnost. Vhodné je zařazení ořechů a olivového oleje . Ovoce a zeleninu může konzumovat též volně, pouze je nutno přihlédnout k výběru a množství dle obsahu vit.K kvůli trvale podávanému Warfarinu.
Cílem diety je zajistit regulovaný příjem vitamínu K, to znamená zabránit nadměrnému přívodu vitamínu K potravou, denně by měl přijmout cca 250 µg.
Během léčby je nutné vyvarovat se pití bylinkových čajů ( zvláště kopřivového) a zelených čajů.
Potraviny které nesmíme jíst ve velkém množství ( více jak 10 – 15 dkg ) červenou řepu, avokádo, špenát, zelí ( červené, kyselé i dušené ), květák, hlávkový salát
kapustu, brokolici, pórek,natě, čerstvá rajčata, papriky a z ovoce kiwi.
Důležité je denně zkonzumovat stejnou dávku těchto potravin.
Přikládám též tabulku s obsahem vit K v potravinách
Takto bude automaticky konzumovat i přiměřené množství cholesterolu a jeho organismus bude dostávat vše potřebné.
Návrh schématu jídla:
SN: pečivo, sýr(vejce, šunka), pom.máslo, jam, med, čaj, bílá káva (melta)
Př: ovoce
OB: Polévka, maso (nebo bezmasá jídla), příloha , 100g zeleniny dle výběru z tabulky
SV: ovoce
Več: jako snídaně nebo oběd
Nezapomínejte na jídla jako jsou : netučné bramboráky (pozor na česnek – individuální nadýmavost) , škubánky, nákypy, palačinky, apod.
S pozdravem
Jarka Kreuzbergová
OBSAH VITAMÍNU K V POTRAVINÁCH
Potraviny Obsah
Mrkev 14 µg
Okurky 16 µg
Papriky 15 µg
Brokolice 130 -200 µg
Celer 300 µg
Čínské zelí 175 µg
Kapusta listová 817 µg
Hl.salát 120 -200 µg
růžičková 300 -570 µg
Květák 170 -300 µg
Špenát 335-500 µg
Zelí bílé 80-175 µg
kysané 62- 1540 µg
červené 25 -300 µg
Petržel nať 620-700 µg
Kopr 400 µg
Chřest 40 µg
Rajčata 10 -23 µg
Brambory 4-8 µg
Žampióny 9-14 µg
Sójový olej 193-542 µg
Olivový olej 200-400 µg
Slučnicový olej 7-10 µg
Jablko 5 µg
Jahody 13 µg
Kiwi 29 µg
Švestky 12 µg
Avokádo 20 µg
Pomeranč 5 µg
Kešu ořechy 26 µg
Pistáciová jádra 60 µg
Vlašské ořechy 2 µg
Fazole 40 µg
Hrách zelený 39 µg
Hrách vařený 23 µg
Kukuřice 25 -40 µg
Sója 190 µg
Sójová mouka 200 µg
Kuřecí maso 300 µg
Kuřecí játra 80 µg
Hovězí maso 210 µg
Hovězí játra 75-93 µg
Vepřové maso 18 µg
Vepřová játra 25 -88 µg
Tresčí játra 100 µg
Slanina 46 µg
Káva 24 µg
Zelený čaj 712 µg
Fenykl 240 µg
Šípek 100 µg
Oves – vločky 63 µg
Pšenice 17µg
naklíčená 350 µg
Sýry 25 µg
Mléko 3 µg
Tvaroh 35 µg
Máslo 30-60 µg
Vejce 45 µg
Žloutek 147 µg
Tučně zvýrazněné potraviny jsou vhodné
Dobrý den,
moc vás prosím o cenné rady pro mého manžela (52 let), kterému zjistili zvýšený cholesterol společně s dnou (momentálně bolavý palec ). Na oba neduhy bere medikamenty, přes týden se stravuje mimo domov. Vím, že bychom měli omezit tuky a zároveň odbourat puriny, nevím jak potraviny kombinovat. Děkuji, Jana Starinská.
Zde je jednoduchá odpověď – Váš manžel se k těmto problémům prožral vlastní pílí. Tedy přestat jíst co doposud a jít jiné věci. Prášky ještě nic nevyřešily.
Dobrý den p.Kreuzbergova. Jste naprosto senzační! Obracim se proto na Vás se žádostí o sdělení Vašeho názoru na uzivani kysaného mléka vytvořeného tibetskou houbou? A dále prosim mohu uzivat houbu reishi a zároveň hnojnik obecny? Nebudu přehoubovana?????
Moc děkuji za informace a rady.
Krejčová
Dobrý den, prosím Vás, jaké jsou vaše ordinační hodiny?
Děkuji
Luděk Stloukal
Dobrý den. Obracím se na vás se žádostí o radu jaké potraviny se mohou a nemohou požívat při warfarinové dietě.Chtěl bych Vás požádat o setavení jídelníčku pro moji maminku 76 let.
Moc děkuji za informace.
Pro sestavení jídelníčku a edukaci maminky o vhodné dietě pro ní se objednejte na Oddělení klinické dietologie Fakultní nemocnice Plzeň tel.375103360. Budete potřebovat doporučení ošetřujícího lékaře a jinak je ošetření zdarma.
Dobrý den, moc zdravím. V každopátečním vysílání na ČR Plzeň jsem zaslechla, že jste ochotná zaslat E-mailem tabulku s informacemi, které potraviny obsahují větší množství draslíku. Ráda bych ji získala pro svého tatínka. Pokud tedy o ni mohu požádat, předem vám děkuji. Majerová
Dobrý den chtěla bych se vás zeptat na stravování před 14 dny jsem prodělala akutní zánět divertiklu Byla jsem v nemocnici antibiotikami byla podávána nitrožilně a ráda bych se vás zeptala na následné stravování po uzdravení Máme to v to asi rodinné Moje matka na to taky trpěla a v70 byl odebrán kus střeva Děkuji Klára mrůzková věk 45 let výška 170 cm váha 71 kg
Dobrý den,
prosím Vás o radu, syn má bolestivé výrůstky zespoda na chodidle, na spleti šlach, velmi ho to bolí ráno když vstane – téměř celé dopoledne a chůze po nerovném povrchu nebo stoupnout na žebřík je téměř nemožné. Ortoped toto diagnostikoval jako fasciitis novularis plantaris. Údajně je toto onemocnění vzácné a řešení je jen operace. Má to na obou chodidlech, na jednom jeden ten výrůstek, na druhém 3 vedle sebe. Preventivní prohlídka je v pořádku, kyselina močová, cholesterol, cukr, atd. Chtěla bych se zeptat na příčinu, proč tohle vzniká a zda se to po operaci nezačne dělat znovu.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
prosíme, kontaktujte paní Kreuzbergovou přes její oficiální komunikační kanály. Projekt zde je již ukončen.
KOntakty naleznete zde: https://www.fnplzen.cz/okd
Děkujeme
Tým Škoda FIT
Dobrý večer,prosím o pomoc a radu.Rozhodla jsem se změnit jídelníček a redukovat svoji váhu.Bylo by možné žádat o zařazení do Vaší péče?
Dobrý den,
prosíme, kontaktujte paní Kreuzbergovou přes její oficiální komunikační kanály. Projekt zde je již ukončen.
KOntakty naleznete zde: https://www.fnplzen.cz/okd
Děkujeme
Tým Škoda FIT